Wat is osteopathie?

Wat is osteopathie?

Voor veel mensen is osteopathie een nog onbekende behandelmethode. Osteopathie is een manuele en veilige therapie die gebruik maakt van de embryologie, fysiologie, anatomie en neurologie waarbij geprobeerd word de oorzaak van de bestaande klachten te achterhalen en behandelt hierbij de 3 verschillende systemen aanwezig in het menselijk lichaam: het spier- en bottenstelsel, de organen en het systeem tussen schedel en staartbeen.

Toch zijn in Nederland al bijna 600 osteopaten werkzaam en komt osteopathie regelmatig in het nieuws, het bekendst is Arjen Robben die regelmatig een osteopatische behandeling ondergaat en hierdoor bijna nooit meer geblesseerd raakt. Osteopathie is niet alleen zinvol om klachten op te lossen, maar ook preventief problemen te voorkomen. Omdat de osteopaat probeert de oorzaak van de bestaande klachten te achterhalen kunnen eerdere letsels ook een rol spelen in de huidige klachten. Zo kan bijvoorbeeld een buiklitteken een rek geven naar het bekken/de rug waardoor de wervels in gedraaide positie staan en wanneer men dan iets zwaars op tilt kan de tussenwervelschijf verschuiven en bijvoorbeeld een hernia in de rug doen ontstaan.

Waarom naar een osteopaat?

Gedurende ons leven wordt ons lichaam blootgesteld aan verschillende omstandigheden. Bijvoorbeeld een operatie, blessure, overbelasting, ongeval of langdurige stress. Het gevolg hiervan is een verminderde beweeglijkheid van weefsel waardoor klachten kunnen ontstaan. Een osteopaat is opgeleid om de verschillende lichaamssystemen (spieren, gewrichten, organen enz.) te onderzoeken op zoek naar de oorzaak van de klacht en zoekt zo naar een blijvende oplossing voor uw klachten. Door de osteopatische behandeling kan het lichaam weer terugkeren in zijn oorspronkelijke staat en kunt u weer klachtenvrij functioneren.

De osteopaat is altijd op zoek naar de oorzaken van een klacht. Het lichaam wordt in zijn geheel onderzocht in al zijn facetten (spieren, gewrichten, organen enz.) om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen over de situatie. Osteopathie is een compleet en boeiend vak wat volop in beweging is. Een osteopaat laat mensen bewuster met hun gezondheid omgaan.

Voor wie is osteopathie geschikt?

Osteopathie is geschikt voor iedereen. Een Osteopaat is opgeleid om zowel baby’s, kinderen als volwassenen te kunnen behandelen. Het is nooit te vroeg om een baby te behandelen. Denk alleen al aan de vaak gebroken nachten die een huilbaby met zich meebrengt, het niet goed kunnen zuigen of slikken tijdens het voeden, etc. Ook bij mensen met chronische en arthrotische problematiek kan behandeling door een osteopaat vaak nog een vermindering van de klachten geven. De osteopaat gebruikt alleen zijn/haar handen en behandelt het spier- en bottenstelsel, de beweeglijkheid van de organen en het hersen-ruggenmerg systeem.

Wat voor opleiding heeft een osteopaat?

Voor een full-time opleiding osteopathie geldt het volgende:
Een osteopaat in Nederland heeft een full-time vijfjarige opleiding aan een internationaal erkende osteopathie-opleiding gevolgd.

Voor een part-time opleiding osteopathie geldt het volgende:
Een osteopaat in Nederland heeft na zijn basisopleiding als fysiotherapeut of arts een zesjarige opleiding aan een internationaal erkende osteopathie-opleiding  gevolgd. Na deze periode van circa tien jaar studie bezit de osteopaat een uitgebreide kennis van bouw en werking van het menselijk lichaam.

Door de kennis van mogelijke oorzaken van ziektebeelden kan hij op gelijk niveau met vrijwel alle specialisten in de gezondheidszorg communiceren. De kunst van de osteopathie bestaat in de toepassing van het concept op alle facetten en specialisaties van de geneeskunde. 

Na het afronden van de opleiding doet de aankomend osteopaat een examen voor een internationale jury en kan hij of zij vervolgens worden opgenomen in het Nederlands Register voor Osteopathie.